God begyndelse
Inge Lehmann født 1888 kom som barn heldigvis på Hanna Adlers Fællesskole. Her gjorde man ikke forskel på piger og drenge, så derfor blev det muligt at nurse hendes usædvanlige begavelse. Men det skulle vise sig at skolens holdning stred imod datidens holdning i samfundet generelt.
Et miskendt geni
Som voksen blev Inge uddannet matematiker og fysiker på Københavns universitet og arbejdede som matematiklærer indtil hun blev forskningsassisten på på Danmarks Geologiske institut. Åbenbart havde man i Danmark ikke øje for hendes blændende intelligens og hun kunne ikke få et professorat. Hun udviklede sig til at blive en genial seismolog som i 1936 opdagede at jordens kerne er fast og ikke flydende. En opdagelse som ændrede datidens opfattelse af jordens struktur, evolution og historie fundamentalt.Havde hun været en mand, havde hun nok fået en Nobel pris lige på en studs!! Men sådan gik det desværre ikke.
Patriarkernes Danmark versus Amerika
I patriarkernes Danmark var det svært langt op i 1900 tallet, for kvinderne at komme til orde. Selv Niels Bohr havde svært ved at acceptere Lehmann. Til gengæld afholdt man sig ikke fra, at bruge og publicere hendes afhandlinger i eget favør. Det fandt hun sig heldigvis ikke i og rejste til Amerika. Her væltede det ned over hende med doktorgrader og hædersbevisninger, senere modtog hun i 1971 den fornemmeste ærespris indenfor geofysikken William Bowie Medaljen. Så selvfølgelig blev hun i Amerika, hvor man anerkendte hendes geni og hvor hun kun udrette noget med sin forskning.Inge Lehmann fik som forsker verdensstjerne status. Især i koldkrigstiden var hun højt skattet, fordi hun kunne lytte sig frem til, hvor langt russerne var med deres atom-prøvesprængninger.
Fravalg og dedikation
Familie og børn blev det aldrig til. Inge Lehmann dedikerede al sin tid på forskning og skrev sin sidste afhandling da hun var 99år. Hun blev 104 år og anses i dag, som en af verdens største forskere nogensinde.
Hende ville jeg gerne have lært om i gymnasiet!
Anerkendelse i Danmark
I 2017 kastes der endelig fokus på hendes personlighed, da der blev rejst en statue til hendes ære. Statuen er lavet af Eva Toubro og står på Vor Frue Plads i København. Hun har også fået opkaldt en vej efter sig på Rigshospitalets område, nemlig Inge Lehmannsvej. Desværre nåede Inge Lehmann aldrig selv at opleve anderkendelsen i sit hjemland, da hun døde i 1993.
Tag med på tur og hør mere om Inge Lehmann og andre spændende kvinder i Danmarks historien.